نام برند | 12 نکته و اصل مهم برای انتخاب آن

نحوه انتخاب نام برند

4.5/5 - (8 امتیاز)
نام برند با توجه به اینکه یکی از اصلی ترین و ابتدایی ترین پایه های برندسازی می باشد، لازم است در آغاز این فرآیند به سراغ آن برویم و لازم است یادمان باشد که انتخاب اشتباه آن می تواند در ادامه کار هزینه های زیادی برای ما و فعالیت کاری ما به همراه داشته باشد.

ما در این مقاله از مجموه آکادمی منشور قصد داریم به طور دقیق موضوع انتخاب نام برند را برای شما بررسی کنیم و مهمترین نکاتی که لازم است قبل از انتخاب آن بدانید را به طور دقیق بررسی کنیم و در پایان نیز تعدادی از اسامی خاص پیشنهادی را برای برند و سایت شما ارائه خواهیم کرد تا بتوانید با ایده گرفتن از آنها بهترین انتخاب را داشته باشید.

مهمترین نکات انتخاب نام برند

قبل از هرچیزی لازم است به این نکته اشاره کنیم که انتخاب نام برند دارای اهمیت فوق العاده ای می باشد و شما نباید از وقت صرف کردن برای آن قافل شوید و حتی اگر شده چندین ماه برای انتخاب آن زمان بگذارید تا بتوانید بهترین انتخاب را در بین اسامی پیشنهادی انتخاب کنید. پس لطفا توصیه می کنیم این مقاله را تا انتها با دقت مطالعه کنید:

1. در انتخاب نام برند درگیر قوائد نشید!

نام برند bmwاشتباهی که خیلی از شما ممکن است در پایان این مقاله با آن همراه شوید این است که اینگونه تصور کنید که، این 20 قائده و نکته ای که ما بیان می کنیم را باید به طور کامل و همزمان رعایت کنید تا بتوانید بهترین اسم را برای برند خود انتخاب کنید، در حالی که انتخاب نام برند یک فرایند از پیش مشخصی نیست که شما بتونید با رعایت یک سری قوائد به بهترین نتیجه برسید.

برای درک بهتر این موضوع بگذارید چندتا مثال ساده براتون بزنیم؛ در نکاتی که در ادامه برای شما بیان خواهیم کرد یکی از مهمترین آنها این است که دنبال مخفف سازی در انتخاب اسم برند نباشید؛ در حالی که احتمالاً برند خارجی بزرگ BMW را همگی میشناسیم که از مخفف سازی سه واژه Bayerische Motoren Werke بدست آمده است. یا یک مورد دیگر این است که از نام خودتان در برند استفاده نکنید در حالی که پشمک حاج عبدالله رو همه ما میشناسیم! 🙂

پس شاید الان با خودتون بپرسید این قوائد و نکات اگر لازم نیست اجرا شوند پس چرا باید آنها را بدانیم؟ این نکات پیشنهادی ما به عنوان یک راهنمای شما و ایده پرداز عمل می کنند و به هیچ وجه اصول حتمی و مشخص نام گذاری برند نیستن که شما مجبور به رعایت همه آنها باشید و اعتقاد داریم که تجویز‌های قاطعانه در انتخاب نام تجاری و اسم برند، استثناپذیرند و قابل انعطاف می باشند.

2. اسم جذاب برای برند انتخاب کنید

انتخاب یک اسم جذاب و گیرا می تواند نتیجه بسیار مهمی در موفقیت و ثبت آن در ذهن مردم داشته باشد. اینکه بخواهید یک نام جذاب را انتخاب کنید بسته به حوزه کاری و خدماتی که شما انجام می دهید کاملا متفاوت است و این خود شما می باشید که این کار را می توانید به شکل صحیح انجام دهید.

اگر بخواهیم یک مثال واضح در مورد این موضوع بزنیم، مقایسه نام برند شاتل و اینترنت مخابرات می باشد. هر دو این اسامی یک محصول و خدمت را برای مشتریان خود ارائه می دهند، اما کدام یکی از این اسامی برای شما جذاب تر می باشد و حس بهتری به شما منتقل می کند؟ قطعا شاتل! (تنها به اسامی آنها دقت کنید نه موارد دیگر)

3. نام برند آسان و تک نگارشی باشد

نکته ای که خیلی ها به آن دقت نمی کنند این است که اسامی و نام های بسیار عجیبی استفاده می کنند که دارای تلفظ و نوشتن سخت و خاص می باشد و باعث می شود که خیلی از افراد آن را نتوانند به راحتی در ذهن خود بسپارند.

یادتان باشد که از کلمات چند املایی مثل طوس-توس، آيينه – آينه و.. در نام برند کار اشتباهی می باشد و باعث می شود مخصوصاً زمانی که افراد قصد دارند نام شما را در گوگل سرچ کنند و وارد سایت شوند با مشکلات زیادی همراه شوند.  پس تلاش کنید نامی را برای برندسازی خود انتخاب کنید که تنها دارای نوشتار ثابت و خاص باشد.

4. ترجیحاً معنی دار باشد

نحوه انتخاب نام برند چیتوزانتخاب نام برند که هم جذاب باشد و هم دارای معنی باشد کمی سخت به نظر می رسد ولی اگر کمی زمان و وقت به اینکار اختصاص دهید قطعا می توانید اینکار را انجام دهید، چیزی که در مورد بسیاری از برندهای بزرگ ایرانی و جهانی قابل رویت می باشد.

همه ما نام برند سن ایچ که بزرگترین شرکت تولید کننده آب میوه ایران می باشد را شنیدیم؛ سن ایچ یک واژه ترکی می باشد که معنی آن به فارسی “شما بنوشید” می باشد که دارای معنای و مفهوم بسیار نزدیک به جوهره و محصولاتی می باشد که این شرکت عرضه می کند،

چی توز نیز که بسیار شناخته شده می باشد یک کلمه انگلیسی می باشد به معنی “ذرت سوخته” و جالب است بدانید که واژه چی توز Cheetos  یک برند خارجی و محصول آمریکایی می باشد که توسط شرکت فریتو-لی که بخشی از شرکت پپسی کو می باشد تولید می شود و مواد اصلی این محصول ذرت و پنیر است.

انتخاب نام برند بسیار شبیه به نام فرزند شما می باشد که تلاش می کنید دارای معنی باشد، چون در آینده قرار است به آن هویت و شخصیت ببخشید.

5. دقت به ماهیت فعالیت خود

اینکه شما قرار است در چه حوضه ای فعالیت کنید و خدمات شما در چه راستایی ارائه می شود می تواند بر روی اسم برند شما تاثیرگذار باشد.

به طور مثال اگر شما یک شرکت فنی مهندسی دارید انتخاب یک اسم که استحکام و استواری در آن نهفته می باشد یک مزیت برای کسب و کار شما می باشد. مثل برندهای ایرانی کهربا و عظام که اگر به نام های آن ها دقت کنید این موضوع را لمس می کنید.

یا برای انتخاب اسم برند هنری بر خلاف شرکت های فنی مهندسی به شکلی هنرگونه و خاص می باشد. مثل نام های ققنوس و ثمین که به برند جلوه هنری و خاص می بخشند.

این موضوع در برندهای خارجی نیز به عینه مشاهده می شود که واضح ترین آن را می توان در شرکت های تولید کننده نوشابه انرژی زا معرفی کرد که همگی به نوعی قدرت و انرژی را به مشتریان خود منتقل می کنند. Monster (به معنای هیولا)، RedBull (گاو قرمز)، big bear (خرس بزرگ) و…

6. کپی برداری ممنوع!

خیلی از افراد این تصور را دارند که اگر نام برند خود را شبیه به برندهای بزرگ انتخاب کنند می توانند از محبوبیت و اعتبار آنها استفاده کنند در حالی که این موضوع نه تنها کاملاً اشتباه است بلکه به مخاطب شما این تصور را القا می کند که شما یک شرکت فیک و کپی شده می باشید و اعتمادش را نسبت به شما از دست می دهد.

انتخاب اسم کپی علاوه بر خطری که گفتیم یک مشکل بزرگ دیگر را نیز به همراه دارد که شرکت بزرگی که شما نام خود را از آن کپی کردید با توجه به قدرتی که دارد می تواند برای شما مشکلات فراوانی ایجاد کند و حتی کار شما را به دادگاه بکشد.  این اتفاق قبلاً افتاده است و شرکت معروف حوزه مُد و فشن Victoria Secret از شرکتی که اسم برند خود را Victoria’s Little Secret گذاشته بود شکایت کرد و توانست از آن‌ها غرامتی چند میلیون دلاری دریافت کند.

مورد بعدی که لازمه در نظر بگیرید این است که اگر مشکل یا اتفاق ناگواری برای شرکتی که شما از آن کپی کرده اید بیفتد، به طور ناخودآگاه روی شما نیز تاثیر منفی دارد. به طور مثال اتفاقی که اخیراً برای شرکت میهن در کشور ما افتاد، اگر شما برندی داشتید که برگفته از برند میهن بود قطعاً با مشکلات زیادی همراه میشدید. پس ترجیحاً اسم برندی انتخاب کنید که منحصربه‌فرد، خاص و متمایز از رقبای شما باشد.

7. نام برند را کوتاه انتخاب کنید

انتخاب اسم برند دیجی کالاگاهاً مشاهده میکنیم که افراد نام برند خود را آنقدر طولانی انتخاب میکنند که حتی خواندن آن نیز زمانبر می باشد. انتخاب نام برند طولانی باعث می شود که شما در ذهن مخاطب به راحتی ثبت نشوید و از طرفی در زمان تبلیغات با مشکلات بزرگی همراه شوید.

به طور مثال اگر برند دیجیکالا به جای نام برند خود از نام شرکت دیجیتال مارکتینگ فروش کالا استفاده می کرد، شما می توانستید آن را در ذهن خود حفظ کنید؟ یا اگر قصد داشت تبلیغات بیلبوردی در سطح خیابان انجام دهد، تا شما میخواستید نام آن را از روی بیلبورد بخوانید، ماشین شما عبور کرده بود!!

8. نام های مخفف هم خوب و هم بد!

انتخاب نام مخفف برای برند شما هم می تواند خوب باشد و هم بد و اگر شما بتوانید اینکار را به خوبی انجام دهید می توانید یک نام جذاب و ایده آل برای برند خود داشته باشید.

مشکلات استفاده از نام مخفف برای برند:

  • محدود بودن گزینه ها و طبق قوانین به سختی ثبت می شود.
  •  نام مخفف شده اصولاً تلفظ راحتی ندارد
  • در بسیاری موارد کلمات مخفف ترکیب جالبی ایجاد نمی‌کند.
  • به ذهن سپردنش برای مخاطبان آسان نیست، زیرا ذاتاً یک کلمه مخفف‌شده هیچ تصویر و حس خاصی در ذهن مشتریان ایجاد نمی‎کند.
  • فهماندن تک‌تک این حروف به مشتریان زمان و هزینه بالایی می‌طلبد، مگر اینکه به مرور به برند بزرگی تبدیل شوید.

نمونه هایی از برندهای مخفف موفق در ایران و جهان:

  • محک: موسسه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان
  • مپنا: مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران
  • متمم: محل توسعه مهارتهای من
  • BMW: Bayerische Motoren Werke
  • IBM: International Business Machines Corporation

9. نام برند باید قابل ثبت باشد

به طور کلی انتخاب نام برند و ثبت آن نیز دارای قوائد و قوانین مشخصی می باشد که شما باید قبل از انتخاب نام با آنها آشنا باشید چون در غیر اینصورت هرچقدر زمان برای پیدا کردن نام برند انجام داده اید به هدر خواهد رفت!!

تعدادی از قوانین انتخاب عنوان برند:

  1. اسامی و علائم مشهور و شناخته شده غیر قابل ثبت هستند.
  2. اسامی غیر معقول، غیر اسلامی و مخالف با موازین اخلاقی و شئونات اسلامی قابلیت ثبت ندارند.
  3. صفت ها و اسم هایی که بیان گر توصیف می باشند و یا عام هستند به تنهایی قابل ثبت نیستند.
  4. استفاده از نام های چند سیلابی و ترکیبی از شانس بالایی برای ثبت بر خوردارند. ( در صورت نبودن عین نام در طبقه کالای درخواستی )
  5. در صورت عدم ثبت علامت در طبقات مورد درخواست، علامت می تواند یک کلمه و یا ترکیبی از کلمات و اعداد و سمبل، طرح ، رنگ ، شکل و … باشد.
  6. اسامی خاص و ساختگی شانس بسیار بالایی برای ثبت دارند.
  7. شباهت نزدیک به ۵۰ درصد با نام های تجاری دیگر امکان ثبت علامت را بسیار ضعیف می کند.
  8. در طبقاتی مانند لوازم خانگی، ثبت برند مواد غذایی و نوشیدنی ها به دلیل ثبت علائم بسیار، انتخاب اسم بسیار مشکل بوده و محدودیت ایجاد می کند. لذا در انتخاب عنوان یا نام علامت در این نوع از طبقات باید نهایت دقت را جهت انتخاب نام های هوشمندانه و خاص به کار برد.
  9. ثبت علامت به صورت حقوقی ( ایرانی و غیر ایرانی ) و حقیقی ( ایرانی و غیر ایرانی ) قابل انجام بوده، لذا می توان عنوان شرکت را جهت ثبت علامت به کار برد و یا از نام خانوادگی در کنار نامی دیگر جهت ثبت علامت مورد نظر استفاده کرد.
  10. عنوان یا نام علامت می تواند فارسی ، لاتین و یا ترکیبی از کلمات و حروف فارسی و لاتین باشد.
  11. اعداد چه به صورت فارسی و چه به صورت لاتین به تنهایی به هیچ وجه امکان ثبت ندارند.

لازم به ذکر است که شما باید به این موضوع نیز دقت کنید که بعد از انتخاب نام برند احتمالً در آینده نیاز به سایت هم خواهید داشت، و از آنجایی که برای «ثبت دامنه» سایت خود نیز نیاز است که چک کنید نام برند شما قبلاً ثبت نشده باشد، چون در غیر اینصورت مجبورید که نام دیگری را برای سایت خود انتخاب کنید که کار درستی نیست. برای اینکه بفهمید نام دانه شما قبلاً ثبت شده است یا خیر، کافی است به سایت www.nic.ir رفته و نام مورد نظر خورد را چک کنید.

10. خلاق باشید و محدود نشوید

نام برند خارجیبرای انتخاب نام تجاری یا نام برای برند روش های بسیار مختلفی وجود دارد ولی مشکلی که خیلی از ما دارایم این است که ذهنمان روی یک شیوه‌ی خاص قفل می‌شود و شیوه‌ها و گزینه‌های دیگر را فراموش می کنیم. چندتا مورد از بهترین آنها:

طبق تحقیقاتی که در دانشگاه آلبرتا انجام شده خیلی از مردم به اسم برندهایی مثل کوکا-کولا، کیت-کت، جلی-بلی که از یک ساختار تکرارشونده در اسم برند خود استفاده می‌کنند، واکنش مثبت‌تری نشان می‌دهند. در کشور ما هم برندهایی مثل اَشی-مشی، مَزمَز، چین‌چین، کافی مافی و… از همین سبکِ انتخاب اسم برند استفاده کرده‌اند‌.

یا یکی دیگه از این روش ها استفاده از اسامی می باشد که نام برند ما را به طور کامل توصیف کند و بتواند حوزه فعالیت ما را به طور دقیق توضیح دهد مثل؛ «ایران خودرو» ، «تک ماکارون» «ماشین‌سازی تبریز» و «ایسمینار» نمونه‌هایی از این نوع نام‌گذاری هستند.

11. نام برند را از همه جوانب بررسی کنید

یادتان باشد استفاده از یک نام برند اشتباه تقریباً غیر قابل جبران است و یا ممکن است با هزینه های بسیار زیادی همراه باشد و به همین خاطر بعد از پیدا کردن و انتخاب نام برند خود، حتما تمام جوانب آن را بررسی کنید. چندتا مثال میزنیم که بیشتر با این موضوع آشنا شوید:

اینکه اگر شما نام برند خود را ترکیبی از نام خانوادگی خودتان انتخاب کنید باعث می شود که نتوانید آن را به راحتی منتقل کنید و اگر روزی قصد فروش آن را داشتید قطعا با مشکل رو به رو خواهید شد، چون کسی حاظر نیست یرای برند شما مبلغی پرداخت کند.

یک مثال دیگر این است که اگر شما موقع ثبت برند به درستی حوضه فعالیت خود را مشخص نکنید ممکن است کسی با انتخاب نام برند شما برای حوزه کاری خود بتواند از نام برند شما استفاده کند.

مثال سوم که خیلی هم جالبه؛ داستان آب معدنی شرکت «اَلَموت» (به معنای آشیانه عقاب و نام منطقه‌ای در قزوین) می باشد که وقتی به کشورهای عربی صادر شد فقط به دلیل معنای این نام تجاری در زبان عربی (اَلْمَوت= مرگ!) با واکنش منفی مشتریان رو‌به‌رو شد!

12. نام برند قابل تصویر باشد

نحوه انتخاب اسم برندالبته این مورد در خیلی موارد اتفاق نمی افتد و یا ایجاد آن کار سختی می باشد ولی اگر شما بتوانید اسمی را برای برند خود انتخاب کنید که قابل تصویر باشد برای انجام کارهای تبلیغاتی، طراحی لوگو و کارهای گرافیکی با قدرت عمل بسیار بالاتری همراه می باشید مثل:

سیروسفر، اپل، جگوار، عقاب، ردبول مثال‌های خوبی برای یک اسم بصری هستند؛ چون هم‌زمان یک تصویر واضح از آن‌ها در ذهن شکل می‌گیرد، بنابراین دست طراح برای مانور روی ویژگی‌های بصری باز است.

ما در این مقاله تلاش کردیم تمام نکات مهم برای انتخاب نام برند را به طور دقیق برای شما بررسی کنیم تا شما بتوانید با مطالعه آن به بهترین شکل یک اسم مناسب برای برندسازی خود انتخاب کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خانه خدماتارتباط با ما